Referenser

LEKTIONER

Här på Stall Granvik håller Erika i lektioner i ridning, långtygling och arbete från marken. Erika är utbildad instruktör i integrerad ridkonst och fokus ligger på att du och din häst ska bli ett stabilt och harmoniskt team. Här nedan kan du läsa mer om hur vi jobbar med de olika arbetssätten.

RIDNING


Ridning är ett komplext samarbete mellan häst och ryttare, där kommunikation är a och o. För mig som instruktör är det viktigt att se till varje enskilt ekipage och möta dem i de utmaningar de arbetar med just nu. Jag börjar alltid med att träna på grunderna, det vill säga att ryttaren kan balansera sig med hjälp av sin bålstabilitet och har en fri, rörlig hand, och att hästen är lösgjord, lyssnar på hjälperna och kan börja använda sina magmuskler.


Jag jobbar också med att öka ryttarens kroppsmedvetenhet, för att hjälpa denne att kunna förfina sina signaler. Förutom dessa faktorer försöker jag även att se till hur ryttaren och hästen påverkas av sina känslor och sin uppfattning om verkligheten, alltså bilden av vad man kan och inte kan göra.


Grunden för min ridundervisning är den klassiska dressyren.



LÅNGTYGLING


Att långtygla innebär att du går i ungefär höfthöjd bredvid din häst. Hästen har en grimma eller kapson som du har ett par lagom långa tyglar eller tömmar i. Långtygling kallas ofta för ridning från marken, vilket är väldigt talande för vad det är.


Med hjälp av långtyglingen får du en bättre överblick hur din häst arbetar när du inte sitter på. Du får också en väldigt bra chans att träna på din egen koordination och din timing, som är väldigt viktig både när det kommer till långtygling och ridning. Behöver din häst rehabiliteras är det ett utmärkt sätt att stärka hästen på efter en skada eller efter en längre vila. En annan fördel är att du får din dagliga dos konditionsträning :)


När du långtyglar kan du arbeta med precis samma rörelser som du gör uppsuttet, och det gör att det är en mycket bra förberedelse för när du introducerar nya rörelser i ridningen.

ARBETE FRÅN MARKEN OCH RAKRIKTANDE LONGERING


Arbete från marken är ett ganska brett begrepp, men här syftar det på ledövningar och även arbete vid hand. Ledövningarna jag använder mig av är inspirerade av Linda Tellington-Jones (TTEAM) och Andrew McLean. Dessa övningar är både ett sätt att förbättra kommunikationen mellan häst och människa, och ett sätt att förbättra hästens kroppsmedvetenhet. Arbete vid hand är främst ett komplement till ridningen, där du har möjlighet att se hur din häst fungerar från marken.


Rakriktande longering är en longeringsmetod som tagits fram av Klaus och Gabriele Schöneich, som på sin anläggning longerat över 30 000 hästar. Målet med longeringen är en mer liksidig häst. Longering sker på en avgränsad yta, en rund volt. Hästen har en kapson på sig för att du som longerar ska kunna påverka hästens ställning i nacken. Utöver det behövs också en longerlina och en pisk. Pisk används främst för att kunna peta ut inner bog när det behövs.